Odborníci na výživu se shodují v oblasti tohoto problému – sacharidy jsou hlavním zdrojem energie a neměly by chybět v žádné stravě!
Zdroje uhlohydrátů
Nejoblíbenější zdroje uhlohydrátů jsou: obiloviny, rýže, cereálie, kukuřice, luštěniny, brambory. Dělení uhlohydrátů na základě glykemického indexu (IG) je stále populárnější. Je to opatření, které určuje zvýšení hladiny glukózy v krvi po jídle daného uhlohydrátového produktu. Nedoporučuje se vybírat sacharidy s vysokým obsahem IG, např. cukrovinky. V současné době existuje trend, který spočívá v používání stravy s nízkým IG. Bohužel, nekompetentní použití vede k eliminaci uhlohydrátů ze stravy (např. kaše, rýže, brambory), když se zavádějí pouze zeleninové a proteinové produkty. Tyto typy opatření mohou způsobit nedostatky jak u vitamínů, tak i minerálů, jejichž pokladnicí jsou uhlohydráty, převážně z obilovin a krup. Sacharidové produkty s nízkým glykemickým indexem jsou například sójové boby, bílé a černé fazole, cizrna; se středním indexem: pohanka, hnědá rýže, špaldový chléb; s vysokým indexem: sušenky, krupice, ječmen, kukuřičné lupínky.
Role uhlohydrátů
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro mozek a svaly. Lidé pracující a studující, by měli věnovat zvláštní pozornost výběru vhodných sacharidů v jejich výživě. V případě nedostatečného množství (<100 g / den) se tvoří ketonový efekt, okyselení těla a poruchy hydratace. Tělo má uhlohydrátové rezervy, ale ne ve velkém množství; vyskytuje se ve formě glykogenu v játrech, svalech a ledvinách. Pokud je ho nedostatek, tělo syntetizuje glukózu z proteinů, které jsou hlavním stavebním kamenem lidského těla.
A co spalování tuků?
Je velmi důležité říci, že tuky se spalují v uhlohydrátech. Nedostatek uhlohydrátů ve stravě může být jedním z hlavních důvodů nedostatečného snižování hmotnosti. Vědecké zprávy ukazují, že zavedení uhlohydrátů pod 50 % a tuku nad 35 % vede dokonce ke zvýšení tělesného tuku, nikoliv k jeho snížení. Aby tělo správně fungovalo, musíte zavést rozmanité produkty živočišného i rostlinného původu. Hlavní příčinou zdravotních problémů – často způsobených nadbytkem tělesného tuku – je konzumace nadbytečných jednoduchých cukrů.